Swansea (UK) – Dromen worden bepaald door de smaak voor boeken. De nachtelijke avonturen blijken gerelateerd aan de voorliefde voor science-fiction of romantische zwijmelromannetjes.


Een team van psychologen van de University of Swansea in Wales verspreidde meer dan 10.000 vragenformulieren onder bezoekers van de plaatselijke bibliotheek. In deze enquête vroegen de onderzoekers naar de boeken die de bezoekers leenden en hun dromen. Aan de hand van de verzamelde gegevens deelden de wetenschappers de lezers in naar gelang hun persoonlijkheid en trokken enkele bijzondere conclusies.
Volwassenen met vooral fictie op hun boekenlijst hebben vaak vreemde dromen, maar ook de meeste kans om ze de volgende ochtend nog te onthouden, concludeert dr Mark Blagrove, leider van het onderzoeksteam. Fans van fantasy worden het meest geplaagd door nachtmerries en hebben regelmatig dromen waarin zij beseffen dat alles slechts een droom is. De dromen van liefhebbers van romantische verhalen blijken veel emotioneler en intenser dan de dromen van andere bibliotheekgangers. Blagrove en zijn team zoeken nu verder of ze tevens de frequentie van dromen tot de diverse persoonlijkheden kunnen herleiden.

Sabrine Caspers