Diemen (NL) – Een Engelse vinding geeft mensen met tandprothesen een egalere glimlach.


Tandartsen hebben tot nu toe zestien kleuren wit ter beschikking om tandprothesen van te maken. Aan hen de taak om uit deze kleine keur aan mogelijkheden de kleur te kiezen die het dichtst de tandkleur van de patiënt benadert. Het eindresultaat is meestal een glimlach waar de prothesen alsnog in opvallen. Tandheelkundige Brian Nattress ontwikkelde samen met de fototoestellenfabrikant Olympus een methode om kronen en bruggen in precies de goede kleur te maken, zodat ook mensen met slechte tanden een perfecte glimlach kunnen krijgen.
De Britse oplossing bestaat uit een standaard digitale camera met een gecontroleerde lichtbron. Een cirkelvormige lichtflits, zoals traditioneel gebruikt wordt in professionele fotografie, verlicht de gehele mond van de patiënt zodanig dat alle kleurschakeringen tot in detail zichtbaar zijn. De camera maakt een foto die rechtstreeks per e-mail naar het tandheelkundig laboratorium gestuurd wordt. Speciale software analyseert de kleuren en print een kleurrecept uit voor de tandtechnicus. Deze kan de benodigde onderdelen dan in precies de goede kleur maken zodat de patiënt met een stralende en vooral egale glimlach de tandartsstoel kan verlaten.

Flits! Met digitale fotografie snel de goede kleur tanden

Deze techniek heeft een heleboel andere potentiële toepassingen. De onderzoeker denkt zelf in eerste instantie aan mogelijkheden binnen de medische wetenschap. Bijvoorbeeld voor mensen met geamputeerde lichaamsdelen zou een prothese in exact hun eigen lichaamskleur wellicht ook welkom zijn.

Sonja Jacobs