De kraanvogel beloont de Vereniging Natuurmonumenten op een wel heel toepasselijke manier voor al haar inspanningen.

Voor het eerst in tweehonderdvijftig jaar is in Nederland een kraanvogeljong geboren. In het Fochteloërveen, een groot hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe, vond een kraanvogelpaar een rustig plekje om een nest te bouwen. Met succes brengen ze nu het jong groot.

Op de wereld vliegen vijftien kraanvogelsoorten rond. De Europese kraanvogel is met een populatie van circa driehonderdduizend na de Canadese kraanvogel de meest voorkomende soort van de wereld. Tot ongeveer 1750 broedden de Europese kraanvogels ook in Nederland, maar door het verdwijnen van de grote moerasgebieden verplaatsten zij zich naar Polen, Duitsland en het hoge Noorden. De ontwatering in grote delen van Europa zorgde er voor dat de kraanvogels zich steeds verder terugtrokken naar onontgonnen gebieden. Tot voor enkele jaren geleden zagen we ze hierdoor in Nederland alleen nog maar tijdens de trek in maart en november.

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif
LEES OOK

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben voor het eerst een slangengifonderzoek uitgevoerd met kunstmatige blo ...

Zeldzame vogel

De Vereniging Natuurmonumenten heeft het Fochteloërveen in de afgelopen jaren flink natter en stiller gemaakt. Dankzij dit herstel ‘overzomeren’ sinds enkele jaren steeds meer kraanvogels in het gebied. Eén kraanvogelpaar is zelfs zo tevreden dat ze besloot te gaan broeden. “Wanneer een zeldzame vogel als de kraanvogel zich duidelijk zo op z’n gemak voelt in een natuurgebied, is dat het beste bewijs dat je als natuurbeschermingsorganisatie een goede beheerstrategie volgt”, vertelt Thijs Haanstra, de trotse beheerder van het Fochteloërveen.

Ellen Althuizen