Als je telefoon leeg is, moet je gewoon harder schreeuwen. Tenminste, dat zou je kunnen concluderen wanneer je kijkt naar de uitvinding van Zhong Wang.

Kunnen we binnenkort onze telefoon opladen met geluid? Foto: Ramon Gulati
Wellicht kunnen we binnenkort onze telefoon opladen met geluid.
Foto: Ramon Gulati

Wang van het Georgia Institute of Technology in Atlanta en zijn collega’s hebben een microfoon gemaakt die geluid kan omzetten in energie. Het is zo klein als een postzegel en gemaakt van een stukje papier. Met een laser is er een patroon van microscopisch kleine gaatjes in het papier gemaakt. Dit werd met koper bedekt, en met een zijde aan een vel teflon vastgemaakt.

Geluid recyclen

Wanneer de constructie geluid opvangt, gaan de twee vellen in verschillende frequenties trillen. Daardoor maken ze steeds kort contact met elkaar. Op deze manier ontstaat een elektrische lading die vergelijkbaar is met de lading die je kunt opwekken door een ballon over je haar te wrijven. Deze lading is in staat om een telefoon langzaam op te laden.

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?
LEES OOK

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?

Een tekort én een overschot aan water bedreigen tegelijkertijd de menselijke beschaving. Kunnen die de zee ooit drinkbaar maken?

De papieren microfoon kan ook gebruikt worden om geluid te recyclen. Op deze manier kan er gratis elektriciteit opgewekt worden uit omgevingsgeluid. De lading kan ook gebruikt worden om bestaand geluid te versterken, waardoor het weer de functie heeft van een microfoon zoals we die kennen.

121 milliwatt

De hoeveelheid energie die de microfoon kan produceren, hangt af van de grootte. Volgens Wang ligt het rond de 121 milliwatt per vierkante meter, en kan de uitvinding in elke maat gemaakt worden. De wetenschapper geeft toe dat de hoeveelheid energie die opgewekt kan worden uit een microfoon van postzegelformaat, niet groot genoeg zal zijn om een hele telefoon op te laden.

Lees ook: