Het eiwit dat de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, blokkeert de energiefabriekjes van zenuwcellen. Dat een eiwit de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, was al bekend. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben nu ontdekt hoe dit eiwit, het amyloid precursor protein (APP) werkt.

De wetenschappers bekeken zenuwcellen onder de microscoop. Zij zagen dat het eiwit gaat vastzitten in de transportkanalen van de energiefabriekjes van de cel, de mitochondriën. Hierdoor voorkomt APP dat de mitochondriën energie produceren.
Een ander deel van het eiwit bevat de toxische stof bèta-amyloïde. Deze stof wordt van het eiwit afgesplitst en hoopt zich op in een ander deel van de cel, het endoplasmatisch reticulum en schakelt dit uit. APP kan dus op twee manieren een cel om zeep helpen.

De uitkomst van dit onderzoek was onverwacht, omdat de meeste wetenschappers dachten dat eiwitten slecht op één deel van de cel konden werken. Ook namen Alzheimeronderzoekers aan dat APP juist geen invloed zouden hebben op de mitochondriën.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Het blijft onduidelijk waarom APP in de transportkanalen blijft hangen. De onderzoekers gaan bekijken of een sterke negatieve lading of verkeerde vouwing de oorzaak is van de opstopping.

Mariëtte Bliekendaal