Diemen (NL) – Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben goede hoop dat binnen tien jaar een vaccin tegen aids bestaat. Ethiek, politiek en menselijkheid zullen bepalend zijn voor het succes van zo’n vaccin, stellen ze.


In termen van aantallen patiënten en sterftecijfer overtreft de aidspandemie de pest die in de 14e eeuw de wereld teisterde. Malegapuru William Makgoba en zijn collega’s van de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council stellen dat voor bestrijding van de pandemie niet de vondst van een vaccin, maar de toepassing daarvan bepalend zal zijn.
Polio en pokken zijn vrijwel verdwenen dankzij wereldwijde vaccinatieprogramma’s. Dat moet ook kunnen met aids. “Vaccins vormen de enige hoop om aidsverspreiding te beheersen en mogelijk te elimineren,” schrijft Makgoba in het British Medical Journal. Na zo’n vijftien jaar onderzoek is er nog geen afdoende vaccin tegen het aidsvirus, ondanks wereldwijde inspanningen. Makgoba heeft hoop dat het zal lukken. Dierexperimenten zijn veelbelovend en er zijn al vaccins tegen andere retrovirussen ontwikkeld. Bovendien ontwikkelen mensen van nature een immuunrespons tegen het aidsvirus, al blijkt die respons doorgaans niet voldoende.
Een vaccin maken is één ding. Voor een succesvolle bestrijding van de aidspandemie noemt Makgoba enkele andere belangrijke factoren: wil de internationale gemeenschap investeren in de zwaar door aids getroffen landen, zullen de vaccins betaalbaar zijn, kunnen overheden en de Wereldbank, de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie zorgen dat aidsbestrijding commercieel aanlokkelijk wordt? Bovendien moeten alle landen, onafhankelijk van hun welvaart, strategieën ontwikkelen om HIV-vaccins op te nemen in nationale vaccinatieprogramma’s.

Erick Vermeulen