AMSTERDAM (NL) – Een voertuig dat het steken van asperges vergemakkelijkt, heeft vandaag tijdens de 26e International Tuinbouw Vakbeurs in de Amsterdamse RAI de eerste Elsevier/NTV Tuinbouw Award ’99 gewonnen. De jury beschouwde het apparaat, dat een forse rendementsverhoging oplevert, als de beste en opvallendste innovatie.

Elk voorjaar staan de dagbladen weer vol met berichten over het gebrek aan arbeidskrachten in de aspergeteelt. Van heinde en ver proberen aspergetelers mensen aan te trekken om asperges te steken, waarbij ze soms zelfs hun toevlucht moeten zoeken tot illegale seizoensarbeiders uit het voormalig Oostblok. De Aspargo, zoals de nieuwe vinding heet, kan door zijn efficiëntie een oplossing voor het tekort aan werknemers bieden.

Doorgaans gebeurt het aspergesteken door teams van twee mensen. De Aspargo hoeft slechts door een persoon te worden bediend. Het is een voertuig, uitgerust met een inventief geleidesysteem, dat rijdt over het aspergebed. Het verwijdert machinaal de afdekfolie, steekt de asperges en plaatst de folie weer terug. Er is maar een persoon nodig om het apparaat te bedienen. Dankzij de gunstige zithouding heeft die minder kans op rugblessures in vergelijking tot met de klassieke methode. De oogst gaat sneller en gemakkelijker. Bovendien draagt de Aspargo ook nog eens de verzamelbakken met asperges.
Inmiddels is een Europees patent toegekend aan het prijswinnende voertuig. Volgens de producent, HECAS, bedraagt de rendementsverhoging voor de teler meer dan 50%. Niet alleen bespaart een aspergeteler op arbeidskrachten, maar hij heeft ook baat bij de hogere efficiëntie van het steken.