Brussel (B) – In de Bibliotheek Solvay in Brussel kende de eurocommissaris voor onderzoek Philippe Busquin vandaag de nieuwe europese wetenschapsprijs toe.


De René Descartesprijs, een nieuwe Europese wetenschapsprijs met een totaal prijzengeld van 660.000 euro, is toegekend aan drie Europese projecten voor onderzoek in de chemie, elektronica en genetica. Uit honderden onderzoeksteams koos de jury, waarin onder andere John Maddox en astronaut Ulf Merbold, deze drie vanwege de wetenschappelijke uitmuntendheid van het werk en het internationale teamwerk. De prijs moet een belangrijke stimulans voor internationaal Europees onderzoek vormen.

Ian Smith, hoogleraar aan de universiteit van Birmingham, leidt het 120.000 euro verdienende onderzoek naar chemische reacties bij zeer lage temperaturen. Drie onderzoekers van Philips Research Laboratories in Eindhoven – Dago de Leeuw, B. Huisman en P. Herwig – werken met onderzoekers van de TU Eindhoven, Cambridge, Ulm en Riso aan de ontwikkeling van een nieuwe familie van plastic transistoren. Dit onderzoek is beloond met 300.000 euro. Tenslotte krijgt onderzoek naar het XPD-gen, waarbij onderzoekers twee functies van dit gen ontdekten en dat heeft geleid tot een vergaande Europese samenwerking voor verder onderzoek, een bedrag van 240.000 euro. Aan dit onderzoek, onder leiding van Alan R. Lehmannn van de Cell Mutation Unit van de Medical Research Council in Groot-Brittanië, werkt onder meer prof dr Jan Hoeijmakers van de Erasmus Universiteit Rotterdam mee.

Erick Vermeulen