Diemen (NL) – Hanne Meijers krijgt de Henny C. Dirven Prijs, de enige Nederlandse prijs op het gebied van borstkankeronderzoek.


Hanne Meijers, klinisch geneticus in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar een gen dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van borstkanker.
Bij vijf procent van de vrouwen met borstkanker zijn erfelijke factoren bepalend voor het ontstaan van de ziekte. In de jaren negentig wezen genetici twee genen in het DNA aan die bij vijftig procent van deze vrouwen de veroorzaker van de kanker waren. Meijers vond in haar onderzoek een derde gen dat in samenspel met andere genen ook tot de gevreesde ziekte lijdt.
“Haar onderzoek speelde een belangrijke rol bij de meningsvorming in de wetenschappelijke gemeenschap rond het preventief verwijderen van borsten bij vrouwen uit families waar de ziekte vaak en op jonge leeftijd voorkomt”, vermeldt het juryrapport over het onderzoek van de winnares.
De Henny C. Dirven Prijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge medische wetenschappers en bestaat uit een oorkonde, een bronzen beeldje en een geldbedrag van vijfduizend euro.

Sonja Jacobs