Amsterdam (NL) – Informaticus Mart de Graaf heeft op 30 november de Civiprijs gekregen voor zijn afstudeerscriptie op het gebied van kwantumcomputers.


De kersverse winnaar van de Civiprijs, Mart de Graaf, voerde zijn onderzoek naar kwantumrekenen uit in de groep van prof dr Harry Buhrman aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica. De Civiprijs, die bestaat uit een oorkonde en 25.000 gulden, wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Centraal Instituut voor Industrie-ontwikkeling. Het is verrassend dat de scriptie de industrieprijs wint, omdat het onderwerp zeer fundamenteel van aard is.
Men verwacht dat kwantumcomputers problemen veel sneller kunnen oplossen dan 'klassieke' computers. In een klassieke computer is een bit óf 1 óf 0. Een computer met n bits geheugen kan dus op elk moment maar in één van de 2n mogelijke toestanden verkeren en hiermee berekeningen uitvoeren. Een bit in een kwantumcomputer kan echter tegelijkertijd 1 én 0 zijn. Hierin schuilt de kracht van deze computers: ze kunnen met álle toestanden tegelijk rekenen.
Het concept bestaat al geruime tijd, maar of er ooit daadwerkelijk een kwantumcomputer gebouwd wordt, is nog lang niet zeker. Op het moment is de stap van theorie naar praktijk technisch nog te groot. Mart ziet duidelijk wel een toekomst voor kwantumrekenen, want inmiddels is hij begonnen aan een promotieonderzoek rond dit onderwerp.

Mirjam Leunissen