In de nacht van 11 op 12 en van 12 op 13 augustus is het mogelijk om tientallen vallende sterren per uur te zien. Dit is te danken aan de jaarlijks voorbijtrekkende meteorenzwerm de Perseïden.

Meteorenzwerm de Perseïden, zoals hij in 2015 in Amerika te zien was. Beeld: Trevor Bexon, Flickr
Meteorenzwerm de Perseïden, zoals hij in 2015 in Amerika te zien was. Beeld: Trevor Bexon, Flickr

De zwerm bereikt dit jaar zijn piek op vrijdag 12 augustus om zeven uur ’s avonds. Er zijn dan tot 85 meteoren per uur. Helaas staat de zon dan nog aan de hemel.  De meeste kans heb je tussen drie en vier uur ’s nachts, zodra ook de maan onder is. Naar schatting zijn er dan ruim 60 vallende sterren per uur te zien in Nederland en België.

Meteoren

Vallende sterren of meteoren hebben weinig met echte sterren te maken. Het zijn stukjes steen en gruis die de dampkring binnenkomen en daar verdampen. Ze hebben zo’n hoge snelheid dat ze tijdens hun korte reis door de dampkring luchtmoleculen laten gloeien. Dat zien wij als een lichtflits.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Wanneer de aarde door de met stof en gruis gevulde baan van een komeet vliegt zijn er een flinke toename in het aantal meteoren. Ieder jaar rond deze tijd vliegt de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle en zien we de Perseïden. Dit is de meest bekende meteorenwolk doordat hij rijk gevuld is en bij ons in de zomervakantie langskomt.

Help de wetenschap

Leestip: Bekijk de allermooiste foto's van ons heelal in dit prachtige boek van Govert Schilling. Nu slechts € 34,95. Bestel in onze webshop
Leestip: Bekijk de allermooiste foto’s van ons heelal in dit prachtige boek van sterrenkundejournalist Govert Schilling. Nu slechts € 34,95. Bestel in onze webshop

Wil je genieten van deze hemelpracht en tegelijkertijd iets doen voor de wetenschap? Dat kan. Sterrenkundigen willen graag de activiteit van meteorenzwermen in kaart brengen om zo theoretische modellen hierover te toetsen. Het blijkt dat het menselijk oog beter is in het herkennen van vallende sterren dan detectoren. Daarom vragen de wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) om hulp. Op hun website staat hoe geïnteresseerden mee kunnen helpen met het tellen van de Perseïden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: