Pennsylvania (VS) – Veel schoenenproducenten weten niet eens hoe een vrouwenvoet er precies uitziet.


Wie sport, belast zijn voeten veel meer dan normaal. Je verwacht dan ook dat schoenenproducenten juist bij het ontwerp van sportschoenen rekening houden met het verschil tussen de anatomie van een mannen- en vrouwenvoet. Een goede pasvorm vermindert dan de kans op blessures. Onderzoeker Peter Cavanagh van de Penn State University in Pennsylvania stelt echter dat bedrijven zelden schoenen met een goede vrouwelijke pasvorm produceren.
“De meeste sportschoenproducenten maken vrouwenschoenen op een leest – een vorm waarop de schoen gemaakt wordt – die een verkleinde versie voorstelt van de leest van herenschoenen”, legt Cavanagh uit. Het is al langer bekend dat vrouwen gemiddeld kleinere voeten hebben dan mannen, maar Cavanagh vond ook anatomische verschillen tussen de seksen. Hij publiceerde zijn resultaten in de aprilnummers van het American College of Sports Medicine Journal, Medicine en Science in Sports and Exercise.
“Vrouwen hebben dikkere enkels en kuiten, hoger gelegen voetholten en smallere hielen”, vertelt Cavanagh. “Deze verschillen worden erg groot wanneer je een nauw passende skischoen moet aantrekken”, grapt hij. Nu moeten we maar wachten of zijn verrassende ontdekking een feministische revolutie in de sportschoenenbranche oplevert.

Ellen Althuizen