Canadese studenten hebben een fietshelikopter ontworpen die een minuut lang in de lucht kan blijven. De bestuurder drijft het voertuig zelf aan door flink op de pedalen te trappen. Met het vliegende gevaarte hebben de makers de Sikorsky Human Powered Helicopter-competitie gewonnen.

Maar liefst 33 jaar lang wist niemand de prijs in de wacht te slepen, maar het Canadese team bracht daar nu verandering in. De competitie beloofde een prijs van  250.000 dollar aan het eerste team dat een op spierkracht aangedreven helikopter maakte. De voorwaarden luidden dat het voertuig minstens een minuut op een hoogte van minimaal drie meter zweefde. Ook moest de helikopter binnen een gebied van tien bij tien meter blijven.

Dat alles lukte met de Atlas-helikopter, gemaakt door de Canadese AeroVelo-organisatie. Het voertuig bleef 64,11 seconden in de lucht op een hoogte van bijna 3,3 meter. Atlas raakte 9,7 meter uit de koers en bleef daarmee netjes in het vak.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

De Atlas-helikopter is een groot gevaarte. De diameter van zijn rotoren is meer dan twintig meter.  Daartegenover is het ontwerp wel heel licht: hij weegt iets meer dan vijftig kilogram.

Mike Hirschberg, de directeur van de American Helicopter Society (AHS) die de prijs uitreikt, meldt in een persverklaring dat het AHS verrukt is met de resultaten. ‘We hebben een lange tijd hierop moeten wachten’, zegt hij. De wedstrijd ving in 1980 aan. AHS liet weten dat ze binnenkort de volgende grote uitdaging zullen aankondigen.

Bekijk hieronder de Atlas-helikopter in actie: