Onweer komt door ruziënde goden, maar hoe verklaar je gehavende sterrenstelsels? NASA en ESO onderzoeken ieder afzonderlijk deze vraag en komen een kleine stap dichter bij het antwoord.

Een internationaal team van NASA-astronomen ontdekte met behulp van de ruimtetelescoop Hubble een aantal gehavende clusters in sterrenstelsel NGC1316. Hoe deze clusters precies zijn ontstaan, blijft nog de vraag. Het sterrenstelsel in sterrenbeeld Fornax (Oven) is alleen vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar en bevat naast de beschadigde clusters een aantal stofslierten. Deze stofslierten zijn waarschijnlijk ontstaan bij een botsing tussen NGC1316 en een kleiner sterrenstelsel, zo’n honderd miljoen jaar geleden. Carl Grillmair, een van de NASA-astromen: “De beschadigde sterrenclusters zijn ouder dan de botsing, maar te jong om uit elkaar te zijn gedreven door de natuurlijke beweging van het heelal.” De astronomen publiceerden hun bevindingen in The Astronomical Journal en bestuderen nu spectroscopische opnamen voor meer aanwijzingen over het ontstaan van de beschadigde clusters.

ESO

Bijna tegelijk met de NASA-astronomen publiceerde onderzoekers van de European Southern Observatory (ESO) haar bevindingen in Astronomy & Astrophysics. De ESO ontdekte in de Melkweg een bolvormig sterrencluster waarvan de kleine sterren zijn verdwenen. De Europese onderzoekers denken dat de kleine sterren uit het cluster zijn losgeslagen en nu los rondzwerven in de halo van de Melkweg. Het cluster passerde een paar miljoen jaar geleden het centrum van de Melkweg. De gravitationele schokken die bij zo’n passage ontstaan, zouden de kleinere sterren uit het cluster kunnen hebben getrokken. “Het afgeslankte cluster is een belangrijke aanwijzing voor al lang bestaande vermoedens.” aldus ESO-astronoom Francesco Paresce.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

DR