Japanse biologen hebben ontdekt dat de mens niet de enige diersoort is voor wie een gaap besmettelijk is: ook wolven gapen als ze het bij een maatje zien gebeuren. De wetenschappers publiceren die vondst in het vakblad PLOS ONE.

Ook voor wolven is gapen besmettelijk. Eerst gaapt de wolf rechts, en kort daarop is de linkerwolf aan de beurt. Bron: Teresa Romero
Ook voor wolven is gapen besmettelijk. Eerst gaapt de wolf rechts, en kort daarop is de linkerwolf aan de beurt. Bron: Teresa Romero

Het is de eerste keer dat het gaapgedrag is aangetoond bij wolven. Wetenschappers denken dat de besmettelijkheid van een gaap te wijten is aan empathie, of de mogelijkheid je in te leven in de gevoelens van een ander. Dat dit ook bij wolven het geval is, was een verrassing.

Eerder ontdekten biologen dat een gapend mens zijn huishond kan aansteken. De vraag resteerde of dit gapen het resultaat was van domesticatie. Nu blijkt dat ook wolven gapen als besmettelijk ervaren, is die aanname van tafel.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

Empathie
De onderzoekers observeerden vijf maanden lang wolven in een dierentuin in Tokyo. Ze keken wie van de wolven gaapte, wanneer dit gebeurde en welke wolven nabij genoeg stonden om de gaap ‘over te nemen’. De biologen ontdekten dat wolven die sterkere sociale banden delen, gevoeliger zijn voor elkaars gaap. Ook raakten vrouwelijke wolven sneller met een gaap besmet dan hun mannelijke soortgenoten. De onderzoekers opperen dat dit een eerste bewijs is dat ook bij wolven empathie een rol speelt bij gaap-besmetting.

Lees ook: