Utrecht (NL) – Het Gemeenschappelijk Dierenlaboratorium (GDL) van de Universiteit Utrecht krijgt als eerste Europese universitaire proefdierlaboratorium een accreditatie. Het krijgt deze omdat ze serieus werk maakt van de zorg voor proefdieren.


De GDL krijgt de accreditatie van de Association for Assessment and Accreditation of Laboratory Animal Care International (AAALAC). De AAALAC is een organisatie die zich inzet voor de bevordering van een humane en ethische behandeling van proefdieren.
Het GDL is in 1989 als centraal proefdierlaboratorium opgericht door en voor de Universiteit Utrecht. Ongeveer vijftig medewerkers verzorgen de dieren en assisteren met experimenten of voeren zelf experimenten uit, variërend van de ontwikkeling van transgene dieren tot orthopedisch onderzoek met grotere dieren. De accreditatie van het GDL door de AAALAC laat zien dat het laboratorium zich serieus inzet voor de goede zorg voor proefdieren. Afgelopen jaar organiseerde het GDL in dit verband een debat over het gebruik van proefdieren: ‘De laatste dierproef in 2025?’.
Proefdieren moeten op humane en ethische wijze worden behandeld, vindt AAALAC. Door vrijwillig aan accreditatieprogramma’s deel te nemen, voldoen organisaties op den duur niet alleen aan de wettelijke voorwaarden, maar brengen zij hun zorg voor dieren op een hoger niveau. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 625 organisaties geaccrediteerd door de AAALAC.


Ingrid van Vilsteren