Laboratoriumdieren raken gestrest wanneer ze mannen ruiken. In het bijzijn van mannelijke onderzoekers zijn de dieren daardoor ook minder pijngevoelig dan wanneer alleen vrouwelijke onderzoekers in het lab aanwezig zijn.

De vondst dat proefdieren in de stress schieten in de aanwezigheid van mannen, is slecht nieuws voor veel wetenschappelijk labonderzoek. De nervositeit van de dieren in mannelijk gezelschap zou testresultaten kunnen vertroebelen.

Proef op de som

Oh help, een man! Proefdieren kunnen flink gestrest raken door de aanwezigheid van mannelijke onderzoekers. Bron: Alexander H. Tuttle/Pain Genetics Lab
Oh help, een man! Proefdieren kunnen flink gestrest raken door de aanwezigheid van mannelijke onderzoekers.
Bron: Alexander H. Tuttle/Pain Genetics Lab

‘Tijdens conferenties fluisteren wetenschappers tegen elkaar dat hun proefdieren zich bewust lijken te zijn van hun aanwezigheid, en dat dat misschien resultaten beïnvloedt, maar tot nog toe was het nooit bewezen’, zegt onderzoeksleider Jeffrey Mogil in een persverklaring. Hij nam de proef op de som door proefdieren met een ontsteking op te zadelen en vervolgens te meten hoeveel pijn de dieren voelden.

Waarom we dieren geen ­menselijke eigenschappen moeten toedichten
LEES OOK

Waarom we dieren geen ­menselijke eigenschappen moeten toedichten

Dieren zoals chimpansees antropo­morfiseren belemmert onderzoek in plaats van het te bevorderen, zegt evolutiebioloog Marlene Zuk.

Wanneer mannen het onderzoek uitvoerden, waren de dieren meer gestrest en hadden ze een hogere lichaamstemperatuur dan wanneer vrouwelijke onderzoekers aan het roer stonden. Ook bleken de proefdieren 36 procent minder pijngevoelig in het bijzijn van mannelijke onderzoekers – een gevolg van de toegenomen stresshormonen.

De dieren reageren op de geur van mannen. Zelfs als de onderzoekers T-shirts van een aantal mannelijke collega’s in het lab achterlieten, waren de dieren nerveuzer.

Alle mannelijke onderzoekers ontslaan?

Hoewel de nervositeit van een proefdier testresultaten kan beïnvloeden, betekent deze vondst niet dat vanaf nu alleen mannen óf vrouwen het laboratorium mogen betreden. De dieren wennen redelijk snel aan mannelijk gezelschap, dus mannelijke onderzoekers kunnen bijvoorbeeld een tijdje langer in het lab rondhangen voordat ze een test uitvoeren. Mogil pleit er wel voor dat wetenschappers voortaan in hun publicaties melden of hun experimenten door een man of vrouw zijn uitgevoerd.

Lees ook: