Mensapen kunnen net als mensen enorm gefrustreerd raken door de negatieve uitkomst van een kansspel. Wanneer ze een gokje wagen, reageren zowel chimpansees als bonobo’s emotioneel op de uitkomst van hun beslissing.

Een van de bonobo's die meedeed aan het onderzoek.  Credit: Alexandra Rosati
Een van de bonobo’s die meedeed aan het onderzoek.
Credit: Alexandra Rosati

Hun reactie is vergelijkbaar met die van mensen die een risico nemen wat niet goed uitpakt. Ze pruilen of krijgen een driftbui. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers van de universiteiten Yale en Duke op 29 mei in PLOS ONE publiceerden.

De onderzoekers stelden de mensapen bloot aan twee problemen. Bij de eerste proef konden de dieren kiezen tussen een directe, kleine beloning of een grotere beloning waar ze even op moesten wachten. Bij de tweede proef mochten de apen een gokje wagen. Ze hadden een kans dat ze na hun gok een lekkerdere snack kregen, maar soms ontvingen ze ook juist een minder fijn hapje.

Hoe zorg je voor je microbioom?
LEES OOK

Hoe zorg je voor je microbioom?

Goede voeding, genoeg slaap, weinig stress en een fijn sociaal leven: er zijn genoeg manieren om het microbioom een handje te helpen.

Driftig

Zowel de chimpansees als bonobo’s reageerden emotioneel op een negatieve uitkomst. Ze pruilden met hun lip, maakte kreunende geluiden, krabden zichzelf en werden driftig. Wanneer ze beseften dat ze de verkeerde gok namen, probeerden de mensapen ook nog snel hun keus te veranderen. De chimpansees bleken overigens iets geduldiger dan de bonobo’s, en namen ook vaker risico’s.

‘Emoties spelen een kritieke rol wanneer mensen complexe beslissingen maken, zoals de beslissing om geld te sparen of te investeren. Hiervoor was het onbekend of we deze processen delen met andere dieren, wanneer ze beslissingen maken over voor hen belangrijke zaken zoals eten’, verklaart Alexandra Rosatie, een van de onderzoeksleiders. Het experiment wijst nu uit dat de mensapen opvallend menselijk omgaan met een moeilijke gok.