Agressieve mensen zijn gevoeliger voor nicotine, wat kan verklaren waarom het veel moeilijker voor ze is om te stoppen met roken.

“Als je agressieve of vijandige karaktereigenschappen hebt, ben je vatbaarder voor een sigarettenverslaving, ook al heb je nooit een sigaret aangeraakt.” Volgens Steven Potkin, Psychiater van de University of California, zijn sommige mensen “geboren om te roken.”

In Potkins onderzoek kregen mensen een standaard psychiatrisch persoonlijkheidsonderzoek, waarmee ze werden ingedeeld in twee groepen. Eén groep scoorde hoger op vragen naar angst, agressie en boosheid, en de andere groep had juist een lage ‘vijandigheids-score’. In beide groepen zaten zowel rokers als niet-rokers. Nicotine veroorzaakt verhoogde activiteit in de delen van de hersenen die zorgen voor het beheersen van een sociale respons, planning en nadenken. De proefpersonen kregen een nicotinepleister – of een placebo – en ondergingen daarna een hersenscan.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

De groep mensen die hoog scoorde op vijandigheid, bleek gevoeliger voor het middel. Het feit dat niet-rokers in de ‘agressie-groep’ een sterkere respons gaven, is volgens Potkin de eerste biologische aanwijzing dat mensen met bepaalde karaktereigenschappen gevoeliger zijn voor sigarettenverslaving. “Het zou ook kunnen verklaren waarom sommige mensen een enorme drang hebben om te gaan roken en waarom andere mensen gemakkelijk kunnen stoppen,” aldus de onderzoeker.