Emmen (NL) – In het Noorder Dierenpark is een poedoe-baby geboren.


Het is wel even zoeken naar de baby-poedoe in het Noorder Dierenpark. Het pasgeboren Chileense dweghertje is maar vijftien centimeter hoog en verstopt zich het liefst. Door de witte stippen op hun rug vallen jonge poedoes niet op in het hoge gras.
Poedoes (Pudu pudu) zijn de kleinste hertjes van Zuid-Amerika. De veertig centimeter hoge diertjes leven alleen of in paren in de vochtige bossen van Zuid-Chili en het zuidwesten van Argentiniƫ. Ze hebben een vrij groot territorium nodig omdat ze alleen makkelijk verteerbare planten lusten.
De poedoes worden met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied in Zuid-Amerika wordt door de toenemende ontbossing steeds kleiner. Daarnaast zijn er ooit reeƫn uitgezet die het voedsel voor de neus van de poedoe wegkapen.

De poedoe-baby verstopt zich in het buitenverblijf van het Noorder Dierenpark.

De minihertjes staan op de lijst van de meest bedreigde diersoorten, daarom nemen de dierentuinen deel aan een Europees fokprogramma. Omdat het enige mannetje in de Emmense groep haar vader is, zal dit jongste poedoemeisje uiteindelijk naar een andere dierentuin moeten verhuizen. Tot die tijd is ze in Emmen te bewonderen.

Frouke Pieters