Paleontologen hebben een mini-dinosaurus ontdekt die ongeveer zo groot was als een konijn. Het dier, Aquilops americanus genaamd, is tevens de oudste gehoornde dinosaurus die ooit in Noord-Amerika is gevonden.

Bron: Brian Engh
Bron: Brian Engh

De Aquilops americanus is een gehoornde dino van zo’n 106 miljoen jaar oud, bijna 20 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. De onderzoekers beschreven het dier in het vakblad PLOS ONE.

Snavel

Paleontologen vonden de schedel van de dino meer dan tien jaar geleden in Montana. De schedel was niet compleet, maar bevatte nog wel de onderkaak en tanden.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

De kleine schedel van de Aquilops americanus.  Bron: Brian Engh
De kleine schedel van de Aquilops americanus.
Bron: Brian Engh

De onderzoekers wisten daarmee het gezicht van de dino te reconstrueren. Aquilops americanus had waarschijnlijk een snavelachtige bek. De onderzoekers weten nog niet wat de functie van de snavel was. Wellicht gebruikte de mini-dino hem bij gevechten, of om in de aarde te wroeten.

Cute little dinosaur

Zo groot zou de dino zijn, ten opzichte van een mens.  Beste. Huisdier. Ooit. (Afgezien van die scherpe bek dan)  Bron: Aquilops americanus
Zo groot zou de dino zijn, ten opzichte van een mens.
Beste. Huisdier. Ooit. (Afgezien van die scherpe bek dan)
Bron: Aquilops americanus

De gevonden schedel was slechts 8,4 centimeter lang. De gehele lichaamslengte van de dinosaurus was zo’n 60 centimeter. Daarmee is de dino ongeveer even groot als een flink konijn. Hij woog hoogstens 1,6 kilogram. Op hun blog noemen de paleontologen hun vondst dan ook een really cute little dinosaur.

Aziatische familie

De kleine dinosaurus blijkt geen directe familie te zijn van andere gehoornde dino’s in Noord-Amerika. Hij is nauwer verwant aan dinosaurussoorten die in Azië zijn gevonden. Dat ondersteunt de theorie dat dinosauriërs tussen de 113 en 105 miljoen jaar geleden over de continenten migreerden.

Lees ook: