Wat doet jou in zwijm vallen? Looks? Persoonlijkheid? Of toch geld en status? Volgens Karin van der Tuin (29) is wellicht een heel andere factor van belang. Op Lowlands gaat ze met haar team van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) festivalgangers matchen met behulp van DNA-tests.

Karin van der Tuin

Wat voor DNA-tests gaan jullie uitvoeren op Lowlands?

We gaan bij vrijwilligers eerst een kleine hoeveelheid wangslijmvlies afnemen met een wattenstaafje. Dat levert genoeg DNA op voor onze analyse, waarin we willen kijken naar genetische variaties die betrekking hebben op het afweersysteem. Hoe groter de verschillen tussen twee mensen, hoe beter de match.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Hoezo is dat beter?

Als het immunologisch-DNA van twee geliefden grote variaties vertoont, dan krijgt hun eventueel nageslacht een rijkere genetische mix mee om zich te weren tegen virussen en bacteriën. Het heeft dus evolutionaire voordelen.

Klinkt heel rationeel, maar ben jij ooit gevallen voor iemands immuunsysteem?

Misschien onbewust wel. Er zijn aanwijzingen dat we de geur van mensen met andere immunologische genen lekkerder vinden ruiken. Feit is dat variaties in het afweersysteem samen hangen met variaties in lichaamsgeur. Dus zonder dat we het beseffen kan het zeker een rol spelen in hoe aantrekkelijk we iemand vinden.

Maar wat nou als je veel parfum draagt?

Ik ben niet tegen parfum, maar het is een gegeven dat je daarmee je eigen lichaamsgeur verdoezelt. Dus misschien loop je daarmee wel je droompartner mis…

Kun je ook meedoen aan het experiment als je al een partner hebt?

Ja, we gaan bij stelletjes kijken hoe zeer hun DNA op immuun-gebied van elkaar verschilt. Als ze dat willen krijgen ze eenmaal thuis een email met de uitslag; of ze meer verschillen dan je op basis van toeval zou verwachten. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we ze op het hart drukken dat dit geen reden hoeft te zijn om het uit te maken.

En singles?

Die kunnen per mail gekoppeld worden aan andere singles wier afweersysteem het minst op die van hen lijkt. Het zijn allemaal Lowlandsgangers, dus gedeelde interesses hebben ze sowieso. Met een beetje geluk komen er een paar huwelijken uit.

Jullie hebben op Lowlands nog een tweede experiment, nietwaar?

Ja, iedereen mag bij ons komen ruiken aan een aantal bezwete shirts. Ze kunnen dan aangeven welke ze het lekkerst vinden ruiken. Pas op de laatste dag onthullen we welke gezichten er bij de shirts horen!

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB en New Scientist.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: