Ames, Iowa (VS) – Een bacterie kan varkenspoep minder laten stinken.


Poeplucht is nooit lekker. Voor boeren in het mid-Westen van de Verenigde Staten is het echt een probleem. Hun erf ruikt naar een mengsel van afval, voedselresten en mest.
Nu is er een oplossing gevonden voor de stankoverlast. Wetenschappers van Iowa State University ontdekten dat een bacterie de stank van varkenspoep kan wegnemen.
De wetenschappers ontdekten dat de natuurlijke geurvreter, een Rhodobacter, alle vluchtige organische stoffen opat die normaal de stank veroorzaken. De bacterie zorgde voor negentig procent minder vluchtige stoffen in de lucht rond de mesthopen, zodat zelfs vanaf dertig meter afstand nog niets te ruiken was.
Ook zorgde de bacterie ervoor dat de mesthopen er een stuk aantrekkelijker uitzien. “De kleur van de mesthopen veranderde van bruin in roze en uiteindelijk in paars” aldus onderzoeker Alan Dispirito.
De bacterie houdt echter wel een winterslaap: bij temperaturen lager dan 15 ºC stopt het beestje ermee. Boeren die in koude tijden geen stank willen, zullen hun mesthopen met een elektrische deken moeten toedekken.

Mariëtte Bliekendaal