Een gloeilamp die op menselijk bloed werkt, is volgens de Eindhovense ontwerper Mike Thompson een alternatief voor de gewone gloeilamp.

Demonstratie van de luminol-bloedlamp. Klik voor grotere foto. Foto (c) Mike Thompson. http://miket.co.ukDe wegwerpgloeilamp is gevuld met luminol. Dit is een chemische vloeistof die forensisch onderzoekers gebruiken om bloedsporen te detecteren. Luminol licht namelijk op wanneer het in contact komt met ijzerhoudende rode bloedcellen. Dit proces staat ook wel bekend als chemoluminescentie.

Voordat de gloeilamp het daadwerkelijk doet, dien je de luminol te activeren. Daartoe sla je de bovenkant van de lamp eraf met een flinke mep op de rand van de tafel. Nu heeft de lamp alleen nog bloed nodig om te branden. Je snijdt je vingers open aan de zojuist gemaakte scherpe glasrand. Je bloed druipt via de afgebroken opening de lamp in (filmpje) en zorgt ervoor dat de luminol een blauw licht uitstraalt (zie foto). Het licht blijft ongeveer een minuut schijnen.

Hoe CRISPR-therapie alles kan genezen, van kanker tot onvruchtbaarheid
LEES OOK

Hoe CRISPR-therapie alles kan genezen, van kanker tot onvruchtbaarheid

Van kanker tot een hoog cholesterol en onvruchtbaarheid: CRISPR kan het leven van miljoenen mensen verbeteren.

De Eindhovense ontwerper Mike Thompson laat via de telefoon weten dat hij dit project bedacht om mensen aan het nadenken te zetten over het verspillen van energie. Doordat je de wegwerpgloeilamp slechts eenmalig kan gebruiken moet je bewust nadenken over het beste moment om de lamp in te zetten. Door het gebruik van ons eigen bloed als brandstof hoopt Thompson het waardevolle van energie te benadrukken.

Dorette Bos
Bron: http://www.miket.co.uk/