Een gloeilamp die op menselijk bloed werkt, is volgens de Eindhovense ontwerper Mike Thompson een alternatief voor de gewone gloeilamp.

Demonstratie van de luminol-bloedlamp. Klik voor grotere foto. Foto (c) Mike Thompson. http://miket.co.ukDe wegwerpgloeilamp is gevuld met luminol. Dit is een chemische vloeistof die forensisch onderzoekers gebruiken om bloedsporen te detecteren. Luminol licht namelijk op wanneer het in contact komt met ijzerhoudende rode bloedcellen. Dit proces staat ook wel bekend als chemoluminescentie.

Voordat de gloeilamp het daadwerkelijk doet, dien je de luminol te activeren. Daartoe sla je de bovenkant van de lamp eraf met een flinke mep op de rand van de tafel. Nu heeft de lamp alleen nog bloed nodig om te branden. Je snijdt je vingers open aan de zojuist gemaakte scherpe glasrand. Je bloed druipt via de afgebroken opening de lamp in (filmpje) en zorgt ervoor dat de luminol een blauw licht uitstraalt (zie foto). Het licht blijft ongeveer een minuut schijnen.

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?
LEES OOK

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?

Onderzoekers vragen zich af wat het doel is van zogeheten biofotonen. Hebben we hier te maken met een soort plantaardige quantumcommunicatie?

De Eindhovense ontwerper Mike Thompson laat via de telefoon weten dat hij dit project bedacht om mensen aan het nadenken te zetten over het verspillen van energie. Doordat je de wegwerpgloeilamp slechts eenmalig kan gebruiken moet je bewust nadenken over het beste moment om de lamp in te zetten. Door het gebruik van ons eigen bloed als brandstof hoopt Thompson het waardevolle van energie te benadrukken.

Dorette Bos
Bron: http://www.miket.co.uk/