Manhattan, Kansas (VS) – In eieren zit veel cholesterol. Ze bevatten echter ook een stof die de opname van cholesterol remt.


Eieren zorgen voor de helft van de cholesterolconsumptie in een gemiddeld Westers dieet. Daarom adviseren dokters vaak dat je niet teveel eieren moet eten. Voedingsdeskundigen van de Kansas State University toonden echter aan dat er geen verband bestaat tussen de hoeveelheid eieren die je eet en de cholesterolconcentratie in je bloed. Ook ontdekten ze waardoor dat komt.
Eieren bevatten fosfatidylcholine, een lipide dat samen met cholesterol ook een belangrijk bestanddeel van celmembranen vormt. Verschillende experimenten met ratten wezen uit dat fosfatidylcholine de cholesterolabsorptie door de darmwand remt. “Minder absorptie betekent dat er minder cholesterol in het bloed terechtkomt”, vertelt Sung Koo, een van de onderzoekers. “Het merendeel van de cholesterol in eieren is niet beschikbaar voor absorptie.”
Koo voorspelt dat deze ontdekking op korte termijn zal leiden tot de ontwikkeling van medicijnen voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Als ze regelmatig tijdens of na de maaltijd fosfatidylcholine innemen, nemen ze immers minder cholesterol uit hun voedsel op.

Nienke Beintema