De reuzenpanda kan bamboe niet efficiënt verteren omdat het dier de darmflora van een vleeseter bezit. Dit publiceerden Chinese onderzoekers in het online tijdschrift mBio, op basis van 121 poepmonsters van 45 reuzenpanda’s. De carnivore darmflora maakt de reuzenpanda extra gevoelig voor uitsterving.

Ander kort nieuws

Credit: Julius Csotonyi
Een gek gezicht, maar ooit hadden slangenvoorouders toch echt pootjes. Credit: Julius Csotonyi

Voorouder slang had kleine pootjes

De moderne slang stamt af van een salamanderachtige voorouder die beschikte over achterpootjes met enkels en tenen. Dat concluderen onderzoekers van de Yale University uit onderzoek naar 73 verschillende soorten slangen en hagedissen. De voorouder van de slang was een landdier, dat ’s nachts actief was.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Gereedschap is veel ouder dan gedacht

Wetenschappers hebben in noordwestelijk Kenia stenen gereedschappen aangetroffen van 3,3 miljoen jaar oud, 700.000 jaar ouder dan de tot nu toe als oudste beschouwde gereedschappen. De ontdekking, gepubliceerd in Nature, laat zien dat de mens uit die periode slim genoeg was om de hulpmiddelen te maken.

Geheugen bepaalt de voedselkeuze

Mensen kiezen voedsel op basis van herinnering, zelfs als die herinnering negatief is. Dat stellen psychologen van de universiteit van Basel. De onderzoekers registreerden de hersenactiviteit van mensen terwijl die kozen tussen twee soorten voedsel. Herinnering bleek daarbij zwaarder te wegen dan beoordeling.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: