Groningen (NL) – Het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen organiseert op 7 december een symposium ter gelegenheid van de 60e verjaardag van prof dr R.J. de Meijer. Na het symposium krijgt De Meijer de Wubbo Ockelsprijs.


Het symposium geeft een overzicht van het werk dat Rob de Meijer en de afdeling nucleaire fysica in de loop der jaren heeft uitgevoerd. Zo onderzocht De Meijer destijds de fall-out van de kerncentrale in Tsjernobyl, het vrijkomen van radon uit de bodem (Natuurwetenschap & Techniek 1994, 1) en de ontwikkeling van nucleaire meettechnieken die snel aangeven wat voor sediment op de zeebodem ligt (Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine 2000, mei).
Na het symposium zal De Meijer de Wubbo Ockels-prijs in ontvangst nemen. Deze Nederlandse astronaut, tegenwoordig hoogleraar in Delft, is natuurlijk ook aanwezig op het symposium. De prijs, toegekend door de Stichting Wubbo Ockelsprijs van de stad Groningen, gaat elke twee jaar naar een persoon, bedrijf of instituut die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van natuurwetenschap en techniek. De Meijer krijgt de prijs voor zijn ‘persoonlijke inzet, nieuwsgierigheid en vindingrijkheid’ bij de ontwikkeling van kernfysische expertise voor tal van toepassingen.

Erick Vermeulen