Een goede conditie zegt veel over een man. Niet alleen heeft hij hard getraind, hij heeft waarschijnlijk aantrekkelijke eigenschappen voor vrouwen. Dat blijkt uit het verband tussen testosteron en de eindtijd op de halve marathon.

In tijden waarin renjacht ons van voedsel voorzag – rennen tot de prooi het opgeeft – vielen vrouwen op mannen met een flink uithoudingsvermogen. Dat heeft ertoe geleid dat mannen met meer testosteron nog steeds aanleg hebben voor hardlopen. Maar uithoudingsvermogen zegt meer over een man dan zijn jachtkansen. Hij zou ook intelligenter en zorgzamer zijn.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Dat ontdekten onderzoekers van de University of Cambridge uit een vergelijking van meer dan 500 hardlopers. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Plos One.

Vingerlengte en eindtijd

De onderzoekers maten de vingers van 439 mannen en 103 vrouwen die deelnamen aan halve marathon in Engeland. De verhouding tussen ring- en wijsvinger is een betrouwbare indicatie voor hoeveel testosteron een mens voor de geboorte binnenkreeg. Die verhouding vergeleken ze met de eindtijden van de hardloopwedstrijd.

Dolf Jansen op de cover van New Scientist
Lees de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hardlopen in het dossier New Scientist #21. Ook te lezen op Blendle.

De mannen met de hoogste testosteron hadden aanzienlijk betere eindtijden. Ze waren gemiddeld 24 minuten en 33 seconden sneller dan de mannen met het laagste testosteron. Bij de vrouwen vonden ze een kleiner verschil van 11 minuten en 59 seconden.

Eerdere studies lieten al zien dat mannen die voor de geboorte meer testosteron binnenkregen onder andere een hogere sex drive en meer zaadcellen hebben, en efficiëntere hart- en bloedvaten. Dat geeft ze evolutionaire voordelen ten opzichte van mannen met minder testosteron. Ze verspreiden hun genen meer en leven langer. Een goede conditie draagt daar echter niet direct aan bij.

Intelligent en vrijgevig

Wel zouden goede hardlopers intelligenter en zorgzamer zijn. Volgens de onderzoekers komt dat door de samenleving van de jager-verzamelaars. Vroeger dacht men dat een goede jager meer vlees op de plank bracht, en zo een groter en gezonder gezin voortbracht. Tegenwoordig wordt aangenomen dat jagers hun vangst deelden met de hele stam.

Biologisch antropoloog Danny Longman legt uit wat dit betekent voor de jagers. ‘Meer vlees kunnen verzamelen is niet alleen een signaal voor uithoudingsvermogen. Het geeft ook intelligentie aan, nodig om prooi te slim af te zijn, en vrijgevigheid binnen de samenleving.’ Zo is hardloopkwaliteit een indicatie voor een paar aantrekkelijke eigenschappen in een man. ‘Eigenschappen die je graag aan je kinderen doorgeeft.’