Milaan (I) – Het geheim van goede wijn zit hem in het aantal antioxidanten.


Fransen staan erom bekend van het leven te genieten: ze eten vaak vette croissants en drinken er een wijntje bij om de stemming erin te houden. Ondanks die vette croissants zijn er relatief weinig Fransen die kampen met hartziekten. Het geheim zit hem in de wijn, of beter nog: in het aantal antioxidanten in de wijndruiven.
Leonardo Valenti van de Universiteit van Milaan speelde samen met zijn Italiaanse collega's van het Agricultural Institute of San Michele voor wijnboer. Van druiven uit verschillende wijngaarden achterhaalden zij – door het wijnmaakproces na te doen in erlenmeyers – de hoeveelheid smaak- en kleurstoffen en antioxidanten die uiteindelijk vanuit de druiven in de wijn terechtkomen. Wijnen met een lage concentratie antioxidanten bleken zeer geschikt om jonge, fruitige wijnen te maken, terwijl de druiven met hoge concentraties antioxidanten gebruikt worden bij de productie van robuuste wijnen die lange tijd moeten rijpen.
De wetenschappers zien in deze resultaten mogelijkheden om een gezonde, smaakvolle wijn te produceren die de consumptie van een extra croissantje makkelijk kan compenseren.

Sonja Jacobs