Het idee dat je beter niet in juli een operatie kunt ondergaan omdat er dan veel nieuw personeel in ziekenhuizen werkt, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Dat blijkt uit een analyse van een miljoen ingrepen aan de ruggengraat.

Een operatie in juli ondergaan, dat is net zoiets als rijden in een auto die op maandag de lopende band verliet – de kans is groter dat er iets mis gaat. Althans, dat vermoedden veel mensen in de VS. In juli gaan er in ziekenhuizen veel nieuwe artsen en verplegers aan de slag en dat zou de kans op complicaties vergroten.

Onderzoekers van de Mayo Clinic analyseerden een miljoen ingrepen aan de ruggengraat die tussen 2001 en 2008 waren uitgevoerd. In Journal of Neurosurgery: Spine kunnen ze iedereen geruststellen: het maakt niet uit in welke maand je aan de beurt bent voor een chirurgische ingreep, ongeacht de zwaarte van de ingreep. Co-auteur Jennifer McDonald, een radioloog, neemt aan dat de uitkomst ook geldt voor andere typen chirurgie en behandelingen.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Wel zagen de onderzoekers een iets hogere score in ziekenhuizen waarin onderwijs wordt gegeven, zoals academische ziekenhuizen. Er waren bijvoorbeeld iets meer gevallen van infecties na de ingreep en sommige patiënten moesten langer in het ziekenhuis verblijven. Statistisch gezien was dat verschil zo gering, dat er van een juli-effect geen sprake is.