Het aardse leven is wellicht ontstaan op de planeet Mars. Voor deze reeds bestaande, maar omstreden theorie is nu een nieuw bewijsstuk gevonden.

Mars
Komt ‘ons’ leven van de rode planeet?

‘Het bewijs stapelt op dat we eigenlijk allemaal marsmannetjes zijn’, zegt de Amerikaanse geo-chemicus Steven Benner in een persverklaring. Volgens hem bevatte Mars drie miljard jaar geleden een mineraal dat essentieel is bij het ontstaan van leven. Daarentegen was dat materiaal op aarde nergens te vinden. Benner presenteert zijn vondst vandaag aan zijn collega’s tijdens de Goldschmidt conferentie voor geochemie.

Het materiaal dat volgens Benner de levensvorming in gang zette, was molybdeen. ‘Maar alleen geoxideerd molybdeen kan beïnvloeden hoe leven vormt’, zegt Benner in een persverklaring. ‘Deze vorm van molybdeen bestond niet op aarde toen het eerste leven begon, omdat de aarde drie miljard jaar geleden weinig zuurstof bevatte.’ Mars had wel de nodige zuurstof om het molybdeenoxide te laten bestaan.

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’
LEES OOK

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’

Sera Markoff werkte mee aan de iconische eerste foto van een zwart gat. Haar volgende doel: bewegende beelden van zwarte gaten.

Olie of leven

Organisch materiaal vormt niet zomaar leven. Wanneer je organische moleculen blootstelt aan warmte of licht, veranderen ze in een teer- of olieachtige substantie. Bepaalde elementen kunnen dat voorkomen, waaronder boor en molybdeen. ‘Daarom geloven we dat mineralen die beide elementen bevatten, essentieel waren om het leven te beginnen’, aldus Benner. ‘Uit analyse van marsmeteorieten blijkt dat Mars boor bevatte; en nu geloven we dat de geoxideerde vorm van molybdeen ook aanwezig was.’

Het molybdeenoxide is dus een nieuw stukje bewijs voor de theorie dat het aardse leven op Mars ontstond. Het leven verhuisde vervolgens met een meteoriet naar de blauwe planeet, waar het verder floreerde.