Een stuk meteoriet dat afkomstig is van Mars bevatte ooit water of zelfs microben. De vondst, die in het vakblad Astrobiology verscheen, onderstreept de mogelijkheid dat er ooit leven op Mars was.

Kraters op Mars zijn het resultaat van ingeslagen ruimterotsen.  Bron: Nasa
Kraters op Mars zijn het resultaat van ingeslagen ruimterotsen.
Bron: Nasa

Het bewijs voor leven op Mars stapelt zich op. Na een vondst van Curiosity, komen Engelse en Griekse wetenschappers nu met een tweede bewijsstuk: een oude meteoriet van de rode planeet.  Ze vonden een ongebruikelijk structuur in de ruimterots, die wel wat weg heeft van het fossiel van een biologische cel. De wetenschappers sluiten uit dat het echt om een cel gaat, maar de holte bevatte wél water.

1911

Wanneer een stuk ruimterots op Mars neerstortte, vlogen er brokstukken de ruimte in. Sommige hiervan (zo’n tien procent) zijn in de baan van de aarde terecht gekomen, en landen als meteorieten op het aardoppervlak. Deze meteoriet stortte in 1911 ter aarde in Egypte. Zo’n tien miljoen jaar daarvoor verliet het de rode planeet na de inslag van een andere ruimterots.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

Toch geen biosfeer?

De onderzoekers bekeken de atomaire lagen van het meteorietmateriaal en concludeerden dat bacterieel leven goed kon gedijen in de rots. De impact met de aarde zou zelfs niet genoeg hitte hebben veroorzaakt om eventueel bacterieel leven te doden. Het enige knelpunt is de tijdspanne waarin de rots water bevatte. De aanwezige mineralen wijzen erop dat de rots hoogstens een jaar lang met water  in aanraking was – te kort om een biosfeer vol leven te ontwikkelen.

Lees ook: