Het is een gebruiksvoorwerp dat tot voor kort uitsluitend te zien was in sciencefictionserie Star Trek: de tricorder waarmee kapiteins Kirk en Picard binnen luttele seconden elk mogelijk buitenaards voorwerp of medische aandoening wisten te identificeren. De Canadese neurowetenschapper Peter Jansen brengt daar nu echter verandering in.

Open Source
De tricorder die Jansen in zijn vrije tijd bouwde is in vergelijking met de versie uit de televisieserie alleen wel wat primitief. Op het moment levert deze nog slechts informatie over de temperatuur, de aanwezigheid van magnetische velden en de luchtvochtigheid – functies die android gebruikers tot voor kort ook konden gebruiken in de september vorig jaar uit de android market verwijderde tricorder app.

De tricorder van Jansen is open source – iedereen met voldoende technische kennis kan op zijn website de benodigde ontwerpspecificaties vinden.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Peter Jansen legt uit hoe zijn Tricorder in elkaar steekt

10 miljoen
Met tricorders is tegenwoordig overigens een hoop geld te verdienen. Op dit moment ligt een X-Prize á 10 miljoen dollar te wachten op de eerste bouwer van een tricorder met geavanceerde medische mogelijkheden. De X-Prize is een door het bedrijfsleven gesponsorde techniekwedstrijd die eerder ondermeer de eerste commerciële ruimtevlucht opleverde.

George van Hal