Klimaatverandering kan de evolutie van roofdieren rechtstreeks beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek naar miljoenen jaren oude hondenfossielen.

Deze honden ligt nog steeds liever in een hinderlaag. Foto: Jelly Dude
Sommige honden liggen nog steeds liever in een hinderlaag. Foto: Jelly Dude

Niet alleen planteneters, maar ook roofdieren zijn genetisch gevoelig voor klimaatverandering. Onderzoekers van de Brown University in de VS hebben aangetoond dat de evolutie van Noord-Amerikaanse hondensoorten een direct gevolg is van de verandering van het klimaat. Ze publiceerden hun resultaten in Nature Communications.

De onderzoekers bestudeerden fossielen van 32 hondensoorten. Uit patronen in de fossielen concluderen ze dat de voorpoten van honden veranderden onder invloed van klimaatverandering.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Achtervolgen

De wijsheid van honden - Over intelligentie en gedrag van ons meest geliefde huisdier
LEESTIP De wijsheid van honden – Over intelligentie en gedrag van ons meest geliefde huisdier Brian Hare / Vanessa Woods € 19,95 Bestel in onze webshop

De onderzoekers verklaren de verandering in de voorpoten via de manier waarop de honden, destijds roofdieren, hun prooi verschalkten. Toen de bossen verdwenen, transformeerden ze van hinderlaagleggers in achtervolgers. Uiteindelijk werden de honden zelfs roofdieren die hun prooi urenlang bleven achtervolgen, net zo lang totdat die uitgeput was.

De resultaten laten zien dat ook de huidige klimaatverandering rechtstreeks gevolgen kan hebben op de evolutie van roofdieren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: