Diemen (NL) – De Dr Saal van Zwanenberg-Organon prijs 2002 gaat naar de hoogleraren D.J.A. Crommelin van de Universiteit Utrecht en D.K.F. Meijer van de Rijksuniversiteit Groningen.


Dit jaar gaat de Dr Saal van Zwanenberg-Organon prijs – een tweejaarlijkse prijs waaraan een geldbedrag van € 25.000 is gekoppeld – naar twee onderzoekers op het gebied van doelgerichte geneesmiddelentoediening. “Zij zijn initiators en internationaal gerespecteerde ambassadeurs van een veld van onderzoek waarin de Nederlandse farmacie uitblinkt”, zo beschrijft de jury de hoogleraren Crommelin van de Universiteit Utrecht en Meijer van de Rijksuniversiteit Groningen.
De Utrechtse onderzoeker Crommelin krijgt de prijs voor zijn baanbrekende werk op het gebied van liposomen – vetbolletjes die hij gebruikte om geneesmiddelen te vervoeren naar de plaats waar zij moeten werken (zie ook N&T maart 1992, pag. 180) – en de talrijke bestuurlijke en organisatorische functies die hij vervulde in de wetenschappelijke wereld.
Meijer bewandelde gedurende zijn loopbaan meerdere wegen in het geneesmiddelenonderzoek. Internationale belangstelling was er voor zijn onderzoek naar eiwitten die kunnen helpen bij virusbestrijding en ontstekingen. Tevens was hij de eerste voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Wetenschappen en de stuurgroep voor de Federatie voor Innovatief Geneesmiddel Onderzoek Nederland (FIGON).
De hoogleraren nemen hun prijzen in ontvangst op 10 oktober tijdens de FIGON Dutch Medicine Days in Lunteren.


Sonja Jacobs