Na het verhaal van deze jongeman, denk je wel drie keer na voordat je je nies besluit in te houden.

Hatsjoe! Niets zo bevrijdend als lekker, luidruchtig niezen. Dat dit alledaagse proces echter nogal, eh, vervelend kan aflopen, blijkt uit het verslag dat een aantal artsen optekenden in het vakblad BMJ Case Reports.

Ze vertelden daarin het verhaal van de nies van een 34-jarige man met bijzonder pijnlijke gevolgen. Toen de man – waarover uit privacyoverwegingen verder niets bekend werd gemaakt – besloot om tijdens het niezen tegelijk zijn mond en neus dicht te houden, voelde hij direct een scherpe pijn en hoorde een soort plop. Eenmaal aangekomen bij de eerste hulp waren artsen met stomheid geslagen. De man bleek de achterkant van zijn keel te hebben opengescheurd.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Niet meer praten

Spontaan je keel scheuren is (gelukkig) een behoorlijk zeldzame gebeurtenis. Het komt bijvoorbeeld heel af en toe voor bij heftig braken, wanneer je je keel heel hard schraapt of extreem hard hoest. De onfortuinlijke niezer kon na de scheuring vrijwel niet meer praten of slikken en voelde een fikse pijn.

Kort na de plop, begon zijn nek direct op te zwellen. In zijn lijf hoorden artsen die hem onderzochten plopjes en kraakjes, vanaf zijn nek helemaal tot aan zijn ribbenkast. De ingehouden nies had de man veranderd in een soort wandelend bubbeltjesplastic. Met grote vaart hadden zich allerlei luchtbellen in zijn dieper gelegen (spier)weefsel genesteld.

Door een buisje eten

De niezer werd direct opgenomen in het ziekenhuis omdat het risico bestond op complicaties. Hij moest vervolgens door een buisje eten en kreeg een infuus met antibiotica. Na een week mocht hij weer naar huis. Hij kreeg het uitdrukkelijke advies om zijn nies niet nog eens in te houden.

Het geval van de man is natuurlijk slechts een gevalletje n=1, een puur stukje anekdotisch ‘bewijs’, zoals wetenschappers zouden zeggen. Het ligt bovendien niet voor de hand dat iedereen die zijn nies inhoudt, spontaan zijn keel openscheurt. Toch waarschuwen de artsen in een persverklaring voor de risico’s van het indammen van je nies. ‘De nies inhouden door je neusgaten en mond te blokkeren is een gevaarlijke manoeuvre’, schrijven zij. ‘Het kan leiden tot allerlei complicaties, waaronder lucht tussen je longen, geperforeerde trommelvliezen en zelfs het opblazen van bloedvaten in je hersenen.’ Gezondheid!

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: