Nieuwe fototechniek onthult 61 tatoeages op het lichaam van Ötzi de ijsmummie.

Reconstructie van Ötzi, tentoongesteld in het Zuidtiroler Archeologiemuseum in Bolzano, Italië. Foto: Thilo Parg (creative commons, via Wikipedia)

Het lichaam van ijsmummie Ötzi was bezaaid met tatoeages. Onderzoekers van het Institute for Mummies and the Iceman in Bolzano, Italië hebben met een innovatieve fototechniek alle 61 markeringen op de huid van de mummie in kaart gebracht. De onderzoekers ontwikkelden een systeem bestaande uit een aangepaste Nikon-camera, een set optische filters, een kalibratiemethode en geraffineerde software.

Ötzi leefde ongeveer 5300 jaar geleden. Hij stierf op 45-jarige leeftijd, waarna zijn lichaam een voorlopig laatste rustplaats vond in het hart van een Tiroler gletsjer. Door deze natuurlijke vorm van mummificatie bleef zijn lichaam goed bewaard. In 1991 werd hij gevonden door een Duits echtpaar.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Op de huid van Ötzi prijken markante markeringen die het gevolg zijn van met houtskool opgevulde wonden. Zijn donkere huidskleur zorgt ervoor dat eerdere onderzoeken niet alle tatoeages in diepere huidlagen konden opsporen. Met de nieuwe techniek is dit nu toch gelukt. De onderzoekers namen foto’s uit verschillende hoeken en vingen het hele spectrum aan golflengten op tussen infrarood en ultraviolet.

Tatoeages op het lichaam van Ötzi. Klik voor grotere versie.
Tatoeages op het lichaam van Ötzi. Klik voor grotere versie.

Een van de 61 gevonden tatoeages was nog onbekend. De nieuwe vondst werpt vragen op over de functie van de markeringen. Eerder werden ze voornamelijk gezien als bijproduct van medische ingrepen vanwege hun ligging op plekken waar Ötzi kampte met fysiek ongemak. De nieuwe tatoeage is echter gevonden op Ötzi’s torso. Dit kan wijzen op een symbolische of religieuze functie.

Lees ook: