WAGENINGEN (NL) – Tijdens de eerste werkgroependag van de Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) ontstond onverwacht een discussie over biotechnologie en het nut voor de consument.


Na een weinig verrassende lezing over biotechnologie en samenleving door Patricia Osseweijer van de Technische Universiteit Delft leken de aanwezige biotechnologen in het begin niet bereid tot discussiëren. Totdat de Wageningse professor Tramper opstond en de overige honderdvijftig beroepsgenoten prikkelde tot het verzinnen van voorbeelden van biotechnologie die een duidelijk voordeel hebben voor de consument. Tramper geeft veel lezingen voor een lekenpubliek en krijgt dan vaak de vraag wat nou het nut is van biotechnologie. “Ik wil voor de consument aansprekende voorbeelden. Wij, als biotechnologen, moeten toch wel met betere voorbeelden komen dan het nut van bananen met vitamine A. Dat zegt de leek te weinig”, sprak Tramper de zaal toe.

Tot concrete nuttige voorbeelden voor de consument kwam het in de discussie niet. Tijdens de lunch en na de middagsessies wisselden de biotechnologen nog wel van gedachten over het onderwerp.

DR