In sommige Indiase staten gebruikt meer dan de helft van alle tieners tandverzorgingsproducten op basis van tabak. Het is weliswaar verboden om tabaksproducten als tandpoeder te verkopen, maar fabrikanten negeren de wet.

In India is er veel keuze op het gebied van tandverzorging: behalve gewone tandpasta gebruiken sommige jongeren daar gudahku – een mengsel van tabak en suikerstroop – , tabakswater (hidadphu), en Mishri, poeder van geroosterde tabak. “De misvatting dat tabak goed is voor de tanden is in India wijdverbreid,” schrijven onderzoekers in British Medical Journal.

De Indiase wetenschappers onderzochten het gebruik van tandproducten met tabak onder jongeren in verschillende deelstaten. In Bihar gebruikte 68% van de jongeren zo’n product. Hoewel de Indiase wet fabrikanten al meer dan tien jaar verbied om tabaksproducten als tandverzorgers te verkopen, houden fabrikanten zich er niet aan. Ook bleken sommige pakjes tandpoeder tabak te bevatten, terwijl dat niet op de verpakking stond.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...