Mumbay (IN) – In sommige Indiase staten gebruikt meer dan de helft van alle tieners tandverzorgingsproducten op basis van tabak. Het is verboden om tabaksproducten als tandpoeder te verkopen, maar fabrikanten negeren de wet.


“De misvatting dat tabak goed is voor de tanden is in India wijdverbreid,” schrijven Indiase onderzoekers in het British Medical Journal. Tabak is juist slecht voor tanden en tandvlees, maar dat houdt Indiase fabrikanten van tandverzorgingsproducten niet tegen.
In India is er veel keuze op het gebied van tandverzorging: behalve gewone tandpasta gebruiken sommige jongeren daar gudahku – een mengsel van tabak en suikerstroop – , tabakswater (hidadphu), en Mishri, poeder van geroosterde tabak.De wetenschappers onderzochten het gebruik van tandproducten met tabak onder jongeren in verschillende deelstaten. In Bihar gebruikte 68% van de jongeren zo'n product.
Hoewel de Indiase wet fabrikanten al meer dan tien jaar verbied om tabaksproducten als tandverzorging te verkopen, houden fabrikanten zich er niet aan. Ook bleken sommige pakjes tandpoeder tabak te bevatten, terwijl dat niet op de verpakking stond.

Bart Braun