Bestanddelen van huishoudelijke middeltjes bedreigen het milieu.
De inhoud van ons badkamerkastje is niet zo goed voor algen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kansas. Wetenschappers ontdekten dat bepaalde ingrediënten van verzorgingsproducten als zeep en deodorant het ecosysteem verstoren.

De onderzoekers namen watermonsters uit een beek, vijfentwintig meter stroomafwaarts van een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks drie miljoen liter water zuivert. Uit eerder onderzoek was al bekend dat waterzuiveringsinstallaties vaak resten van tandpasta en zeep niet helemaal uit het water kunnen verwijderen.

De biologen keken vervolgens wat het effect van verschillende stoffen was op algen in de watermonsters. Algen zijn kleine plantjes die voor veel waterdieren als voedsel dienen. Omdat veel dieren afhankelijk zijn van algen, is de kwaliteit en de hoeveelheid algen een maat voor de vervuiling van het water.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

In het lab bleek dat tergitol, een bestanddeel van haarverf en zaaddodende pasta, de grootste boosdoener was. Deze stof schakelde de helft van alle algensoorten uit en verminderde het totaal aantal algen met driekwart.

Ook antibiotica die thuis worden gebruikt kunnen schade aanrichten. De stoffen ciprofloxacine, die artsen vaak voorschrijven bij urineweginfecties, en triclosan, dat in zalfjes tegen acné zit, roeiden beide elke twee algensoorten volledig uit.

De onderzoekers willen nu weten wat de gevolgen zijn van meerdere stoffen tegelijk. “Geen enkele organisme heeft met maar één stofje tegelijk te maken” aldus milieudeskundige Christian Daughton. “De uitdaging is om te kijken wat de interacties zijn.”

Mariëtte Bliekendaal