Dat de mens als enig diersoort een kin heeft, is een gevolg van het in de evolutie steeds smaller worden van het gezicht. De kin is ontstaan uit het botoverschot dat hieruit voortvloeide en niet als gevolg van het kauwgedrag van de mens, concluderen Amerikaanse archeologen in Journal of Anatomy.

Ander kort nieuws

Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC
De botsing die de maan vormde, moet een indrukwekkend spektakel zijn geweest. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC

Astronomen dateren maanvorming

Astronomen van Nasa hebben na onderzoek van meteorietfragmenten een reconstructie gemaakt van de vorming van de maan. Ze concluderen in Science dat de meteorietinslag die de maan van de aarde scheidde ongeveer 4,47 miljard jaar geleden plaatsvond. De datering komt overeen met eerdere schattingen.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Nieuwe oorzaak voor de ziekte van Alzheimer

Neurologen van de Duke University in de VS hebben ontdekt dat afweercellen in het brein van muizen met de ziekte van Alzheimer het aminozuur arginine abnormaal sterk opnemen. Door deze opname met een medicijn te blokkeren, wisten de neurologen bepaalde tekenen van alzheimer te voorkomen.

Knakken van knokkels in beeld gebracht

Canadese wetenschappers hebben achterhaald wat er gebeurt als je met je knokkels knakt. Met MRI-beelden toonden ze aan dat wanneer je aan een vinger trekt, er een leegte ontstaat in het gewricht wat gepaard gaat met het bekende gekraak. Of het knakken kwaad kan, moet vervolgonderzoek aan het licht brengen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: