Wie veel koffie drinkt verlaagt mogelijk de kans op het krijgen van diabetes type 2 (niet-insulineafhankelijke diabetes). Dat schrijft de Nederlandse onderzoeker Rob van Dam in het medische tijdschrift The Lancet.
Rob van Dam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht 17.000 Nederlanders in een experiment om de invloed van koffie op diabetes type 2 te bepalen. Mensen die meer dan zeven kopjes koffie per dag drinken, hebben vijftig procent mindere kans om de niet-insulineafhankelijke diabetes te krijgen dan mensen die minder dan twee kopjes per dag drinken. Volgens Van Dam verlaagt cafeïne acuut de gevoeligheid voor insuline. Hoe het mechanisme precies werkt is nog onduidelijk, en ook de lange termijneffecten van overmatig koffiegebruik zijn uit zijn studie niet bekend.
Type 2 diabetes wordt wel ouderdomsdiabetes genoemd. De oorzaak is vaak een slechter functionerend lichaam, overgewicht of hardkwalen. Zo kan een verminderde bloeddoorstroming ervoor zorgen dat insuline niet meer alle lichaamsdelen bereikt.
Diabetes heeft twee varianten, type 1 (insulineafhankelijk, zoals op foto) en type 2 (niet-insulineafhankelijk) dat meer voorkomt bij ouderen. Het lichaam maakt vaak wel insuline aan maar dat bereikt door allerlei redenen niet de cellen. Zo ontstaat toch glucosetekort.
Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...
Van Dam vergeleek in zijn studie ook gewone koffiedrinkers met drinkers van cafeïnevrije koffie. Ook daar was een effect meetbaar. Een test van veertien dagen liet zien dat bij drinkers van gewone (cafeïnebevattende) koffie minder plasmaglucose, glucose in het bloed, voorkomt. Terwijl het drinken van cafeïnevrije koffie gedurende twintig dagen geen effect had op het gehalte plasmaglucose. Hoewel deze studie geen controlegroep had, is het volgens Van Dam mogelijk dat dus ook andere stoffen in koffie een positief effect hebben op het glucosemetabolisme.
Van Dam erkent dat een hoge koffieconsumptie mogelijk meer nadelen (bv. verhoogde bloeddruk) heeft dan het positieve effect van de verlaagde kans op diabetes. Toch noemt hij de bevindingen belangrijk voor de algemene gezondheidszorg. ‘Onze bevindingen moeten worden getest en de mogelijke negatieve effecten op andere gezondheidsaspecten moeten worden overwogen,’ schrijft Van Dam in het artikel in The Lancet.
Bron: Kennislink/Marco van Kerkhoven