Goed nieuws voor kauwgomfabrikanten: vijfmaal daags vijf minuten kauwen op twee stukjes kauwgom kan bij kinderen een acute ontsteking van het middenoor voorkomen. Moet kauwgom worden betaald door de zorgverzekering?

Finse onderzoeksberichten over de gunstige werking van de zoetstof xylitol zijn nu door de Cochrane Collaboration bevestigd. Deze organisatie analyseert uitvoerig medische artikelen en velt op basis daarvan een waarde-oordeel. Voorkomen is beter dan genezen, en uit het Finse onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis van 8,4 gram xylitol de kans op een acute middenoorontsteking verlaagt met 25%. Het lijkt erop dat de zoetstof, die ook tandbederf tegengaat, de bacteriegroei remt. Xylitol zit in vele soorten kauwgom, tandpasta, snoep en ook medicijnen. Als kinderen te klein zijn om te kauwen, kunnen moeders hun toevlucht zoeken bij drankjes met xylitol.

De acute middenoorontsteking is een infectie veroorzaakt door bacteriën die zich vanuit de bovenste luchtwegen via de buis van Eustachius een weg naar het middenoor banen. Complicaties treden zelden op, maar zo’n ontsteking kan pijnlijk zijn. Doorgaans schrijft een huisarts antibiotica voor. Mede daardoor vormen in de VS acute middenoorontstekingen voor de gezondheidszorg een kostenpost van bijna vier miljard dollar per jaar, meldt de Cochrane Collaboration.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Ongemak

In het jaar 2000 bezochten in de VS 16 miljoen kinderen met een middenoorontsteking de huisartspraktijk. Zou de grootschalige propaganda van xylitolhoudende producten een besparing opleveren? Stel dat het 16 miljoen unieke patiënten betreft. Uitgaande van doorsnee kauwgom – een dollar per tien stuks – kost dat alleen al voor die 16 miljoen patiënten meer dan die vier miljard dollar per jaar. Het merendeel van de patiënten zal ondanks de kauwgom toch een middenoorontsteking oplopen.

Het is natuurlijk prachtig als jaarlijks miljoenen kinderen gevrijwaard blijven van de pijn en het ongemak van een middenoorontsteking, maar in feite verhoogt de besparing van een miljard dollar in de gezondheidszorg door kinderen massaal te laten kauwen dan de kosten van het levensonderhoud in al die gezinnen met 5,82 miljard dollars. Tenzij natuurlijk vijfmaal daags twee stukjes kauwgom wordt vergoed door de ziektekostenverzekering.