Sommige koraalpopulaties hebben zich al aangepast aan het warmer worden van de oceaan, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Science. Veel koraalriffen zijn al beschadigd door het opwarmen van de oceanen. Door de aangepaste soorten over de wereld te verspreiden kunnen de riffen mogelijk gered worden.

Ander kort nieuws

Als er al van intelligentie bij vissen te spreken is - we hebben het gen in elk geval gevonden. Foto: Colby Stopa
Als er al van intelligentie bij vissen te spreken is – het gen is in elk geval gevonden. Foto: Colby Stopa

Enkel gen bepaalt intelligentie van vis

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Bij vissen is één gen verantwoordelijk voor de hersengrootte en intelligentie. Onderzoek van Britse, Zweedse en Finse wetenschappers hebben aangetoond dat het zogeheten Angiopoietin-1-gen bij verschillende, niet aan elkaar verwante vissoorten de grootte van het brein en daarmee de intelligentie van de vis bepaalt.

IJsbeving voorspelt gletsjerafbraak

Door ijsbevingen te meten kunnen seismologen het breken van gletsjers zien aankomen, volgens een Amerikaans-Brits team van wetenschappers. Gletsjerafbraak is moeilijk te voorspellen, terwijl ijsbevingen meetbaar zijn. De wetenschappers ontdekten dat deze twee gebeurtenissen aan elkaar gerelateerd zijn.

Maretaksoort mist essentiële genen

De maretaksoort Viscum scurruloideum mist enkele genen die bij andere planten essentieel zijn om te overleven. Dat ontdekten wetenschappers van Indiana University in de VS. De ontbrekende genen zorgen ervoor dat cellen door ademhaling energie krijgen. Hoe de maretak zonder deze genen overleeft, is nog onbekend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: