Een internationaal team van wetenschappers heeft een metalen schild gemaakt dat magnetische velden over een groot volume tegenhoudt. Het schild, gemaakt van een speciale legering van ijzer en nikkel, kan natuurkundige experimenten beschermen tegen invloed van magneetvelden, zoals dat van de aarde. 

Ander kort nieuws

Ook katten blijven gezond met voldoende vitamines.
Ook katten blijven gezond met voldoende vitamines.

Vitamine D vergroot overlevingskansen kat

Katten met veel vitamine D in hun bloed hebben meer kans een ziekenhuisbehandeling te overleven dan andere katten. Dat concluderen wetenschappers van de University of Edinburgh, die 99 katten in een dierenziekenhuis onderzochten. Het resultaat geeft meer inzicht in het belang van vitamine D.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

Sterrenstelsels sterven door gesloten gastoevoer

Britse astronomen hebben ontdekt dat de voornaamste oorzaak dat sommige sterrenstelsels geen nieuwe sterren meer produceren een stokkende aanvoer van gas is. Met hun bevindingen beëindigen de astronomen een jarenlang debat. De andere optie was dat stelsels sterven doordat gas naar buiten wordt gezogen.

Mier lanceert zichzelf met verende kaken

Mierensoort Odontomachus brunneus gebruikt zijn verende kakenom weg te springen als een vijand hem belaagt, ontdekten entomologen van de University of Illinois. Het veersysteem in de kaken is bedoeld om prooidieren te doden of nesten te bouwen, maar blijkt dus ook als ontsnappingsmethode te werken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: