Diemen (NL ) – Onder de naam “Shadows of the infinite” hebben het CERN en het London Institute een groots project opgezet om kunst en wetenschap met elkaar te verbinden.


Het instituut voor deeltjesfysica CERN en het London Institute – één van 's werelds belangrijkste kunstinstituten – lanceren begin november een aantal nieuwe samensmeltingen van kunst en wetenschap. Met financiële bijdragen van de EU hebben de beide organisaties een vijftal projecten gerealiseerd, variërend van een symposium tot een toneelstuk.
“Dit initiatief brengt wetenschappers aan het front van kennis en kunstenaars uit de meest vernieuwende tak van de moderne kunst samen.”, zegt de algemeen directeur Luciano Maiani trots over het initiatief. Het project bestaat uit een tentoonstelling met werk van visueel-kunstenaars en een symposium over kunst en wetenschap in Lissabon, een toneelstuk in London en een tentoonstelling van textielontwerpen geïnspireerd op onder andere röntgendiffractiepatronen in Milaan. De permanente tentoonstelling van het nieuwste werk van geluidskunstenaar Max Neuhaus, dat geïnspireerd is op het werk van CERN, in een park in Genève maakt het geheel compleet.
Sir Michael Bichard, directeur van het London Institute ziet deze samenwerking niet als een eindpunt maar als een eerste stap: “Ik hoop dat het uitzonderlijke werk dat resulteerde uit deze dialoog tussen kunst en wetenschap een stimulans mag zijn voor nog meer avontuurlijk werk in de toekomst.”

Meer informatie over het volledige project is te verkrijgen op www.infinite.linst.ac.uk.

Sonja Jacobs