College Park, Maryland (VS) – Mensen lachen met een veel hogere frequentie dan waarmee ze spreken. Het geluid dat ze produceren is voornamelijk huh-huh.


Het spraakorgaan van ieder mens heeft een eigenfrequentie, de basisfrequentie. Als een vrouw lacht, trilt haar spraakorgaan met een frequentie die tweemaal zo hoog is als de eigenfrequentie. Bij mannen is dit zelfs 2,5 keer zo hoog. Dit blijkt uit onderzoek van de psychologe Jo-Anne Bachorowski. Zij kon zich toen ze aan het onderzoek begon niet voorstellen dat de spraakorganen onder natuurlijke omstandigheden zulke frequenties aankunnen.
Bachorowski en haar collega’s deden hun onderzoek met 1024 lachbuien van 97 jongvolwassenen. De proefpersonen keken tijdens het onderzoek naar stukken van films als When Harry met Sally en Monty Python and the Holy Grail.
De onderzoekers bestudeerden ook de klanken die de proefpersonen produceerden. Zo bleek dat de ho-ho-lach van de kerstman niet vaak voorkomt. Hee-hee en ha-ha kwamen de psychologen nauwelijks tegen. In plaats hiervan bleek de huh-huh-klank erg prominent aanwezig. Ook lachen vrouwen op een andere manier dan mannen. Zij gebruiken hun stembanden meer waardoor het lachen meer op zingen lijkt. Dit betekent dat vrouwen meer klinkers en aanverwante klanken produceren dan mannen.
In de buurt van het strottenhoofd vonden de onderzoekers bijzondere omstandigheden. Tijdens het lachen ontstaan daar draaikolken en fluitende luchtstromen. De onderzoekers denken dat deze effecten veroorzaakt worden door de emoties die vrijkomen tijdens het lachen. Die prikkelen waarschijnlijk de spraakorganen.

Marijn Sandtke