AMSTERDAM (NL) – Vanaf 1 november is prof dr Louise E.M. Vet de nieuwe directeur van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).


Samenwerking en integratie zijn de sleutelwoorden van Louise Vet, die op 1 november de nieuwe directeur van het NIOO wordt. De tweehonderd werknemers van het instituut zitten met drie centra verspreid over Nederland. “Hoewel ze op de centra verschillende onderwerpen behandelen, heb ik toch het idee dat ze met zeer vergelijkbare onderzoeksvragen bezig zijn.”

Vol vuur vertelt de nieuwe directeur over haar plannen. Ze vindt dat er in de wetenschap vaak te geïsoleerd wordt gewerkt. Zowel binnen als buiten het instituut wil ze dit veranderen. “Dat kan niet worden opgelegd, maar moet langzaam groeien door mensen vanuit de werkvloer te enthousiasmeren, bijvoorbeeld met workshops.”

Volgens Louise Vet neemt de biologie, en dan vooral de ecologie een steeds belangrijkere plaats in de maatschappij in. “De ecologie bestudeert de interacties tussen organismen en hun omgeving. En die interacties kunnen heel ruim worden gezien, bijvoorbeeld het krijgen van AIDS.” Voor directeur Vet begint het nieuwe millennium dan ook met de eeuw van de biologie.

Gijs van Hengstum