Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontdekt dat de natuurwetten lijkt te doorbreken. Als je op het materiaal drukt, bijvoorbeeld door erin te knijpen, neemt zijn volume toe.

Het nieuwe materiaal neemt toe in volume als je erop drukt. Bron: DOE/Argonne National Laboratory
‘Het is alsof je in een steen knijpt, waardoor een gigantische spons ontstaat.’
Bron: DOE/Argonne National Laboratory

Als je normaal gesproken in een object knijpt, zal zijn grootte afnemen. Wetenschappers van het Argonne National Laboratory in Chicago hebben nu een materiaal gevonden waarvoor dat niet geldt. ‘Het is alsof je in een steen knijpt, waardoor een gigantische spons ontstaat’, zegt scheikundige Karena Chapman. ‘Materialen horen onder druk compacter te worden. We zien bij dit materiaal het tegenovergestelde. Wanneer je druk uitoefent, heeft het slechts de helft van de dichtheid van zijn oorspronkelijke vorm.’

Onder druk nemen de verbindingen in het materiaal een compleet nieuwe structuur aan. Om het materiaal te maken, plaatsten de wetenschappers het materiaal zinkcyanide in een ‘cel’, waarna ze de druk opvoerden tot 1,8 gigapascal. Dat is 18.000 keer groter dan de atmosferische druk. Ze lieten vervolgens verschillende vloeistoffen rondom het materiaal stromen. Afhankelijk van het soort vloeistof, nam het materiaal verschillende poreuze vormen aan.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Het sponsachtige netwerk van verbindingen kan legio toepassingen krijgen, denken de onderzoekers. We gebruiken poreuze materialen bijvoorbeeld voor opslag van stoffen, of als filters. Met de nieuwe techniek breidt het aantal poreuze materialen flink uit. Momenteel testen de onderzoekers hun methode ook met andere materialen.